sunnuntai 28. joulukuuta 2014

metsäretki

täysii!


Palstenakkakeitto tarvitsee kallioimarretta mausteeksi mutta imareteet on loppi pakkasesta. Mitä lie niistä tuli lopulta tehtyä, varmaan testattua onko pakastekuivaus kotioloissa mahdollista, on mutta tietyin rajoituksin, kuivatussa tuotteessa maistuu aina taustalla vieno mutta selkeä kalapuikkoisuus. Luulavammin kulahtaneet multaiset juuret on vaan päätyneet roskiin jossain vaiheessa. Koska tytöt vaati evääksi nakkipiiloja niin niitä tuli, jopa melkeen 100 metrin päähän metsään suuntautuva etsintäretki paranee kummasti eväillä. 

Takaisintulomatkalla viereisen talon pihan kalliolta löytyi saniainen. Ehkä kosto koiran pukemisesta koppakuoriaiseksi.
 
 tuollo! varmasti! mä vainuun!


 hirveellä kiirellä koko retki


momomomom


hyvin tällä jaksaa


talvitakki ei lämmitä tassuja


maanantai 22. joulukuuta 2014

aaltojen harjat

kyllä siellä on se possukin jossain


Valas rakkauden ylitse vuotavassa tekojärvessä. Trendien harjoilla fetapinaattipiirakkaa, Pommakkia ja nyhtöpossua. Nyhtöpulledporkpossu on ollut trendikästä kyllästymiseen asti, Ravintolapäivänä vierekkäin 17 kojua josta saa nyhtöposariburgerin. Suosio ei kyllä ole mitenkään ihme, onhan se oikeestaan aina hyvää. Erikoista mutta ankeinta possua on ollut juuri possuhommista tunnettussa B smokeryssä, kuivaa ja mautonta. Mutta Heidi teki tämän possun, minä possulle peiton, lihahommat on liian eksoottisia.

uusinta uutta on sisustaa fallisilla palsternakoilla


kaurasämpylät
175 g vettä
40 g kaurahiutaleita
5 g pellavansiemeniä
-
210 g vehnäjauhoja. tässä kohtaa vaa'asta loppui patteri
10 g öljyä
10 g hunajaa
7 g hiivaa
5 g suolaa
2 g gluteenia

pinnalle  vedestä, sinapista ja hunajasta kiehauta siirappi

Liota ensin kaura ja siemenet vedessä parikymmentä minuuttia. Lisää loput aineet ja vaivaa taikina. Anna levätä tunti ja venyttele taikina neliöksi. Leikkaa taikina rissalla(se pizzapyörä) neljään osaan ja anna nousta 45 minuuttia.


itse se possu


välissä pilasin myös pari pasteijaa

tiistai 16. joulukuuta 2014

tupaantuliaset, krokotiili ja pähkinöitä

paprikavoileipakakkua ja cashewvoipiirakka


Viime muutosta on jo aikaa, jo yli kaksi vuotta. Idästä länteen, ihan toiselta puolelta toiseen mutta tuttuja paikkoja tääläkin. Pienenä käytiin maalaamassa junaradan varteen Huopalahdessa, niinkin rumia juttuja että yhdestä tuli vähän kuuluisa. Joskus olin täällä jopa koulussa, sillon oli kylmä, asuin hullun hikisen insinöörin kanssa ja kotona putkiremontti, yläkerrassa venäläinen dj. Ja muistan nähneeni metsässä krokotiilin. Silloin ruoka ei ollut varsinainen maailmannapa, opintotukea juhlittiin nakkipaketilla, toisaalta ei vuokran jälkeen juuri muuhun ollut varaakaan. Ja mukana tuli koirakin.

Mutta nyt keikaroidaa; paahdettusta paprikasta vaahtoa kakun sisään, cashewvoita suklaapiirakkaan ja västerbotten juustoa ciabattaan. Hyvää tuparia meille rakkain!


vielä kesken


ja vielä pahemmin kesken


pekonijuustofocaccia/ciabatta


ensi kakkua varten ostan pienemmät pinsetit


Heidin kuppikakut ja mun prinsessalautanen


tiistai 9. joulukuuta 2014

joululeipää ja ryynimakkaraa

sisutusblogihommat alkaa sujuu


Juolu on hyvä syy kirjottaa ja kilpailut. Ja silti on helppo unohtaa kun on muuta homma, pitää valmistua leivontakoulusta (taas) ja pitää pitää tupareita ja koristella pinseteillä voileipäkakkuja. Riittävästi aikaa ja ohjeet unohtuu vaikka kuvia pursuaa kamerasta. Tämän hasselpähkinäviikunaleivän tein Helsingin myllyn joululeipäkilpailuun jonka deadlinet suhahti ohi päästäen hassun äänen kai jo kaksi viikkoa sitte. Kuvat oli dediksen aikaan mutta minä kaupungilla ja ilta ja yö. Leipä on yksinkertainen ja hyvä, löysähkö taikina pienellä joululisällä aiempana päivänä jääkaappiin. Seuraavana päivänä otetaan  taikinasta sivuun pieni noin 100 gramman pala kuorta varten ja loppu lopputaikinaan vaivataan mukaan pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Pähkinät sisältävä osa pakataan palloksi kuoren sisään ja nostellaan ja paistellaan ihan normaalisti.
 
tähänhän siis viilsin päällä joulukuusen


sais olla jopa enemmän fylliä, viikunaa, hasselpähkinää ja pari karpaloa


osa leivästä päätyi lätistysleiviksi.. tietty hernemuhjun, rynareiden ja blantaaniranskisten kanssa


pähkinän punnas on välillä tarkkaa puuhaa