perjantai 28. maaliskuuta 2014

vanhuus ei tule yksin

jippii!


Se tulee synttäripiirakan kanssa jonka kiille on tehty suolaan sokerin sijasta. Hyvää syntymäpäivaä minulle rakkaani.

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

juhlien harjoitus

pikkuhamppari


Ajattelin pitää synttärijuhlat. Inhoa juhlia ja sitä että ihmiset tulee mun kotiin ja koskee mun tavaroihin ja pitää siivota. Ja on pakko olla kaikille miellyttävä, muiden juhlissa ei tarvi olla edes järjestäjälle miellyttävä. Eikä kotona ole kun yksi tuoli ja kolme lautasta. Ja omista juhloista ei voi lähteä pois, vaikka heti. Ihmisiä pitää viihdyttää ja tulee teennäinen olo. Ajattelin tehdä mini hapurilaisia joissa on välissä silakkapihvi, tilliä ja puolukkahapankermaa. Harjotussämpylöiden ollessa valmiita muistin vaan että niissä piti olla tilliä eikä niistä sillon voi tehdä tummia.

voipulla pintaa


tumma hmpparibriossi
140 g vehnäjauhoja
120 g vettä
100 g täysjyvävehnäjauhoja
20 g sokeria
60 g voita
15 g hiivaa
10 g mämmimallasta
keltuainen
5 g suolaa

valkuianen voiteluun ripauksen suola ja vesi tipan kanssa

Täh'n ei oleisi tullut näin paljon täysjyvävehnää mutta tavallinen jauho loppui kesken. Ison täysjyvämäärän takia taikinasta tulee tosi kuiva ja voi kannattaa kaikkia leivonnanlakeja vastaan laittaa mukaan heti alussa. Vaivaa taikinaan pitkään 15-0 minuuttia kunnes taikinasssa on hyvä sitko. Nosta puolisen tuntia ja paista.

50 gramman pikku sämpyltä oli liian isoja


keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

aamupalaksi possua ja juuriselleriä

possu


Tänään alkoi Gastro-messut ja ensimmäisenä päivän pidettiin Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija semifinaalit joihin pääsin syömään. Kokkina meidän pöydällä oli Groteskin Heikki Linkola ja tarjoilijana Emon Toni Yksjärvi. Tarjoilu meni oikeen malliikkaasti, opittiin viineistä, New Yorkin takseista ja kuinka niitä säilytetään viinitilalla. Alkuruuaksi Toni Yksjärvi teki katkarapucocktailin jota en ole ikinä syönyt ravitolassa enkä varsinkaan pöydässä valmistettuna, alkupala oli kyllä hyvä mutta tosiaan maistui jo lähes syötävältä museolta. Pääruakana oli possua rullattuna juuriselleriin ja juuriselleriä ainakin viidellä tapaa niiku tämmösissä kuuluukin ja omppukuutiota.

Onnea kilpailuun meidän pöydän tarjoilijalle! Ja oli se possukin oikeen mahtava, näiden tyyppien tekemänä söisi mielellään illalista.

nyt niitä katkarapusia!


siinä se klasari on


3055 viini oli valittu possulle mutta silti suositeltiin maistelemaan alkaarin valkkaria possun kanssa, toimi!


kahville sai valita avecci-kärrystä brenkkua


kahville oli myös Suklaatäplän suolakaramelli ja raparperikohvehdi



keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

jäätävä mega seitandog


noin äijäsin kasvisruoka koskaan


Ensimmäinen ja viimeisin tähän mennessä kokemus itse tehdyn seitanin kanssa oli kun tyttöystävä tahtoi tehdä sitä joskus 2001. Ruoka oli ideltaan täysin kummallinen; miksi tehdä lihan korviketta jossa on jäljellä vain lihan huonot puolet mutta kaikki hyvä on poistettu. Uunissa paistettu seitanvuoka vaikutti lähinnä tomaattikastikkeelta jossa oli sitkeitä läskinpaloja. Ei seurustella enää.

Hyviä seitan ruokia on tullut silti syötyä muiden tekemänä vuosian varrella mutta jostain syystä en ole ikinä itse tehnyt vaikka sehän on leipä, todella huono leipä ilman hiivaa.

seitan
noin 90 g vettä
50 g gluteenia
10 g perunahiutaleita (ne on kivoja, sitoo vettä)
2 g suolaa
mausteita, vaikka pippuria, paprikaa ja hp-kastiketta niin tulee lihan iloa

Sekoita kuivat aineet yhteen ja vaivaa sekaan vesi. Ensin mömmö on "naruisaa" mutta ymmärtää parhaansa ja muotoutuu sisäelintä muituttavaksi ällöpalloksi. Leikkaa pallura paloiksi ja keita paloja mausteliemessä puolisen tuntia. Palat turpoavat tuplakokoisiksi. Keitetyn seitanin voi vaikka paistaa ja syödä heti mutta kaikki on parempaa marinoituna.

täytteet ja pulla paikoillaan valmiina


liian pieni suu!


tän syöminen oli kaunista possuilua