maanantai 29. huhtikuuta 2013

kun tapaamme lammella

rannassa kasvaa mystinen retiisinkukka


Juuri uunista otetun leivän voi nostaa lampun lähelle ja tarkkailla kun sen kuori halkeilee. Leipä on kuin pieni aurinko, auringossa tapahtuu purkauksia, pinta napsahtaa, halkeaa ja leivästä nousee pienen pieni pölähdys jauhoa. Halkeamat kasvavat verkostoiksi, neliötä ja monikulmioita joiden reunat nousevat pystyyn, pienessä maailmassa mannerlaatat elävät.

pitkästä aikaa oikeaa leipää kotona


tässä on kohta pariviikkoa eletty pelkillä vuohenputkilla ja kuohuviinillä


leipä, kovalla ällällä ja siemenillä
100 g jauhoa
6o g vettä
1 g hiivaa

Sekoita aineet yhteen ja anna muhia yönyli kylmässä.

180 g jauhoja
140 g vettä
20 g ruisjauhoja
10 g aurinkukansiemeniä
10 g pellavansiemeniä
5 g suolaa
3 g hiivaa

Lisää kaikki aineet esitaikinaa ja vaivaa taikinaa koneella kymmenisen minuttia. Anna taikinan levätä kaksi tuntia öljytyssä astiassa, littaa ja taittele taikian levon aika kaksi kertaa. Muotoile taikina palloksi ja nosta noin tunti, viillä ja paista.

 
 se aurinko


 
paistettuja vuohenputkia, valkosipulivuohenputkijugurttia ja libanonilaista cous coussia
  


maanantai 22. huhtikuuta 2013

aina siitä ei tule mitään

 
retkettömät tomaattieväät


Voitaikinasta, uppomunasta tai majoneesista ei tule aina lopulta sitä mitä piti. Suklaantemperoinniosta ei juuri koskaan tunnu tulevan sitä mitä piti ja marmelaati hajoaa rumasti, kinuski kiteytyy. Leivät ei nouse tai nousee ja laskee, tai leviää ja lässähtää tai lopputulos on pelkkä tiiliskivi. Voit sulaa briossista ja piirakkapohjassa on liikaa vettä eikä se pysy muodossaan tai liikaa rasvaa eikä pysy kasassa. Piirakkat on muutenkin yksi murheenkryyni, munamaito leikkaa ja nesteet pilaa pohjan. 

Retkestä ei tullut mitään kun laiskotti ja söin eväätkin. Eväs on tomaattipiirakka, oliiviöljyssä paistettuja tomaatteja. Ensin paistoin tomaatit hyviksi, lisäsin vähän vettä, tomaatti pyrettä ja mausteita. Ripaus chiliä, rosmariinia, liraus etikkaa ja hunajaa, suolat ja pippurit. Pienen pizzataikinan jaoin kahteen osaan ja täytin tomaatteilla.

Nyt meen kauppaan ja matkalla kerään pari nokkosta. Mitäköhän niistä saisi aikaan?

tomaattit


 
 vielä vähän paistelua

sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

se sopii tunnelmaan

ne maistuu puulta


Kuinka vietämme Lauantain? Onhan meillä vapaata, paitsi Katrilla. Paras tapa viettää launtai on rapsuttaa aamulla kissaa ja yrittää hirveästi sopia mitä oikeasti teemme, tai missä järjestyksessä, mihin aikaan, vai teemmekö lopulta mitään? Teemme. Korjaamolla on Shampanjamarkkinat, Töölöössä on Mamma Rossassa parsaviikot, Vantaanjoessa vettä, Kumpulassa pitsaa, Aakoossa muuttomiehet, Koffissa skumppaa ja Loosessa Sydän sydän. Muuttomies on mulle pystyssä voileipäkakun, se saa paineita, kakun teko on kuulemma vaikeaa. Mamma Rosa oli ankea Ruotsinlaivasimulaattori(tämä ei ole haukku) ja ruoka mautonta tahnaa(tämä oli). Vaantaanjoen tulvavedet oli upeita, pizza hyvää, skumppa kivaa ja kissa pehmeä.

Ekat shamppanjat, kling kling / kissa, miu miu ja pör pör


 "ottaisin tuota diskojuomaa kiitos!"


vaikka leipä olisi kuinka huonoa, öljy ja etikkaa näyttää nätiltä / edes ilmainen Cupsolo kahvi ei ole hintansa väärti


leipä, leipä ja leipä / jälkiruokamaisen makea punajuuririisipuuro


tuohon putouksen mökkiin saisi maailman hienoimman baarin / varo sitä sähikäistä sielä lampussa!


perjantai 19. huhtikuuta 2013

telex hoopee chemex aakoo oujee yes please

jäätelöpallo enää puuttuu


Syy Hp-kastikkeen olemassaoloon on piirakka. Ennen ihmettelin kastiketta, muistan kun lapsena käytiin kerran kuussa Lönkan grillillä, pöydässä oli puinen laatikko jossa oli pullo ketsuppia, Hp-kastiketta ja sinappia, oranssi pullo sinappia, sellanen jossa korkki on sitä samaa muovia ja se on kiinni ohuella muoviliurulla pullossa. Otin aina lehtipihvin mutta ilman pahaa maustevoita. Mutta Hp-kastikepulloa olen käyttänyt koristeena. Vanhan ajan grilli tuoksuu ihanalta, käykää vaikka Käpygrillillä.

piirankan kanssa Chemex kahvit


askartelin aamupalaan lehtiä


ja diskottiin ja

keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

sipuli-Sannin suudelma

voissa keitettyä sipulia, sardellia ja sukkajuustoa


Yksi asia mikä enää on puuttunut onnestain on pyöreät pikku piirakkavuuat. Mikä on kauniinpaa kun lähteä retkelle kahdestaan (tai joukolla) ja kummallekin (kaikillekin) on oma pieni piiras, neliöt on jo on hallussa mutta pyöreät puuttuivat. Ei puutu enää. Jälkkäriksi briossia, madeleinea ja mitä lie noita formuja tuolta löytyy, pian perustan vuokamuseon, niitä alkaa olemaan.

ne kalat ja sipulit


ja ne retkiformut



ja päällä tuoretta

tiistai 16. huhtikuuta 2013

ekat puskaruuat 2013

vuohenputkia


Sillointällöin kerätessä vaikka mansikoita huomaa että puun takaa kurkkii kauhusta kankea mummo, toinen käsi kaivaa täristen käsilaukusta verenhimoista puudelia(tai muuta vastaavaa vakavasti otettavaa asetta) ja toinen yrittää näppäille poliisin numeroa. Metsissä on varmasti taas pervoilijoita, puskarunkareita tai jotain ulkomaalaisia. Mummon naama kuitenkin kirkastuu kun se huomaa mitä on tekeillä ja käyttäytyminen vaihtuu toiseen ääripäähän.

"Vaimolle vai keräät? tuleeko kakkua?"
"En"
"On ollut taas hyvä vadelmavuosi ja mustikkaakin pitäis tulla.."
"nii"
"Ja napurin Irma se.."
"..nii"
".."

aina ei kuvakulmat ole oikeissa kulmissa


 
 litistysleipä nokkospestolla


 rapuja ja vuohenputkea


yritin piirtää metsästä löytyvan viinipullopuun, en onnistunut

tiistai 9. huhtikuuta 2013

pieni aurinko purkissa

iltapaloja


Skonsseja Eiringin ohjeella (tuolta jostain Lärväristä löysin), etikkapaprikaa ja maustettua hapankermaa. Ohje on puolitettu ja osa jauhosta hävisi samalla jonnekin niipä ohje on jo uusi ja jokin muu. Sain meilkein kilon paprikan kun vein kaupantädille kukkia (no yhen pikkusen oksan pajunkissoja). Tein paprikasta etikkapikasäilykkeen paahtamalla paprikan paloja uunissa, kuorimalla ne ja antamalla niiden uida yön yli etikassa jossa oli myös suolaa, hunajaa ja vähän chiliä. Keltainen paprika valaisee kun pieni aurinko.

hullu rötkäle! kesäkurpitsahan pääsi eväisiin


skonssit
225 g jauhoa
15 g leivinjauhoa
3 g suolaa
55 g  voita
25 g sokeria
150 g maitoa tai piimää jos tahtoo olla americana
(yrttiä, parmesaaania, pippuria)
munaa voiteluun jota en tehnyt ja nämä näyttävät vähän surullisilta

sekota yhteen kuivat aineet, nypisekaan voi ja muussaan mukaan neste. Littaa taikina parin sentin levyksi ja ota siitä muotilla ympyräisiä paloja, voitele palat ja paista 225 asteisessa uunissa.

aurinko on vielä vähän piilossa


sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

saukkoja ja lumikkoja, koira ja koski

löydettiin pöytä.. tuolit oli lumen alla


Pieni sunnuntai retki Vantaanjolle kattomaan sulamisvesiä koskessa ja etsimään lumikoita. Retkiseuraksi sain jostain kumman syyystä Soppa-Hannan, tai se laittoi minut retkelle ja itsensä mukaan. Pitkäkoskessa olisi saanut olla enemmän koskihommia meneillään, nyt ei ollut kovin kova meno mutta läjiksi kasautuneet jäät oli tosi hienoja. Joki kuin joki aina kaunis kun se virtaa puiden keskellä. Eväänä oli aika perustäytteillä eväsleipiä, marinoitua paistettua kesäkurpitsaa, marinoitua mozzarellaa ja ohut harissa voitelu leivissä. Leivässä puolet jauhosta oli grahamia kun perusjauhot loppui kesken. Graham-jauho on musta hirvittävää ja saa käntyn kun käntyn maistumaan lastulevyltä, tekee sisuksista muruisen ja kuoresta harmaan ja kuivan. Pelastin(osittain) tämän lastulevyisyydeltä lisäämällä mukaan gluteenia ja riisijauhoa.

Nähtiin myös koskikara, vaikutti linnulta.



metsä väistyy joelta 


 ja jäät vedeltä


 
 Hanna ei todellakaan väisty eväiltä


täytteitä


 
talviretkellä kuuluu olla teetä, kesäretkellä shampanjaa


hyvä ettei tiputtu jokeen ja ajelehdittu Kouvolaan asti


perjantai 5. huhtikuuta 2013

ujo piimäkeitto

keksejä oli enemmän ja yritin asetella ne nätisti mutta ketkut upposivat aina keittoon


Ystäviä on kiittäminen. Syntymäpäivälahjaksi sain tosiaan purkin piimää. Kylmä piimäkeitto! Cavan kanssa tarjottuna ja Stilton-piparilla.


Niin kuin asiaan todettiin:

Kuka tarvii vihollisia, kun ystäviltä saa synttärilahjaksi piimää!


ohje menee näin:
pari jäätä
nippu tilliä ja nippu vaikka vuonankaalia
pippuria
suolaa
piimää
muita aineita
laita kaikki purkkiin ja hurauta tasaisehkoksi


torstai 4. huhtikuuta 2013

ei muuta Lehtovaaraa

alkkareina kraavilohta, palleroita ja herkkukermaa. Akvaviitista ei ollut kyllä tietoakaan.


Käytiin Meidän ravintola kerhon kanssa Lehtovaarassa. En odottanut paikalta juuri muuta kun pönkeää palvelua ja hyvää perusruokaa hentoon ylihintaan mutta paikkahan oli ihan mahtava ja ruoka erimaukasta. Ruoka oli juuri sitä mitä lapussa lukikin mutta vaan todella hyvää. Hannan kanssa otettiin klassikkomenut jonka pääruoka Coeur de filet Provençale syötiin puoliksi. Lihaa, sieniä ja herkkupottuja (tiristettyjä sanoo ruokalista mutta jotkut temput niille oli tehty) ja varmaan pienen palstan verran valkosipulia. Ohi lentävät kärpiäiset tipahtaa kuoleena kuin kivi maahan ohi lennolla ja jos huomenna on treffit maailman näteimmän prinsessan kanssa ne kannattaa unohtaa, niin paljon.


Klassikkomenu 53,50
Akvaviittigraavattua lohta, piparjuurikermaa ja kirjolohenmätiä
Coeur de filet Provençale 1952
härän sisäfileetä, tiristettyjä valkosipuliperunoita, valkosipulivoita
 ja ruskistettuja tuoreita herkkusieniä
Crème Brûlée


ei ehkei nätein annos mutta niin hyvää ja tuo pienen lapsen pään kokonen möntti on voita!


 jälkkärinä poltettua kräämiä ja mustaherukkatollanen


 Katrin jälki oli uunipistaasijäätelö, kuulemma mahtavan äitelä


Katrin alkkari, lämmin kurpitsasalaatti, ainoa kunnon virhe oli tyritty uppis eli uppodikkelsoni


Katri ja Jaana otti pääruuaksi (jonkun) kalan, perunasalattia kehuttiin kuorossa ja soosia teki mieli hivellä päälleen


keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

kevät alkoi viikko sitten lauantaina kello 13.42

 
varo kuumaa pannua!


Tämä pizza on omistettu kevään ensimmäiselle leppäkertulle, leskenlehdelle ja pajunkissalle, kevään ensimmäiselle terassille, ensimmäiselle mustikalle, mansikalle ja kissanmarjalle, kevään ensimmäiselle puistolle ja puistopussailulle, ensimmäiselle padolle puroihin Lauttasaaren rantaan, linnun laululle, ensimmäiselle madolle sateen jälkeen ja ensimmäiselle vapallee varpaalle ruohikossa, kissoille koirille ja nappikukille.

Idulle.

Viimeiselle jäälautalle Vantaanjoessa ja viimeiselle lumikinokselle.

täyte


Pizzahan on pizzaversion taannoisesta pannussa paistetusta focacciasta, pannupizza siis. Täytteenä pizzassa on paahdetuista paprikoista, parista kuivahtaneestä jämä aurinkotomaatista, pikkutomaatista ja mausteesta sauvasekottimella(vaaleanpunaisella) tehty kastike, mozzarellaa ja pari kaprista. Vähän tarvii vielä pannupitsa harjotusta, maku on hyvä mutta tämä ei oikein pysynyt kasassa, kaikki täyte kasaantui keskelle kun pizza nousi uunissa.

se leppäkerttu


ei kaikkea juustoa noin keskelle

maanantai 1. huhtikuuta 2013

pääsiäiset jatkuu

varras ja leikkisämpylä / kevätpurot on ihania


Kun lähden maailmalle teen tuliaisiksi leivän, tai jotain vastaavaa. Pieni sämpylä on testipala, mitä jos käntty onkin syömäkelvotonta massaa? tai suola jäi, tai sitä on liikaa? Ei hätää testisämpylä tulee hätiin! Maukasta.

Pääsiäiseen oli mahdutettu myös syntymäpäivä illalliset Kannaksessa, karaokea Ruoholahden laadukkaimmassa diskossa ja henkselimusiikkia Pacifikossa. Sunnuntaina keräsimme sieniä ja kallioimarretta Keskarissa, välillä upottiin lumeen ja joogattiin. Ja nähtiin massiivinen haukka, tai sorsa.

Lista synttärilahjoista
- Litra piimää, kaneliviskiä ja Duudsonilimukkaa Jaanalta
- pääsiäispullaa, kuivattuja mustekaloja ja uppopaistyettua sianihoa.
- Soppa-Hannalta sain kaksi levyä Royal-suklaata, Royal-suklaata ja Pandan valkosta käytetään esimerkkinä suklaakoulussa millaista on suklaa jossa on kaikki mahdollinen tehty väärin.
- Potaatti sarjakuvan
- Borjomia (jesh!)

Pena-marsu / pääsiäistipupuut


perunaa ja hunajaa rinkulassa
240 g jauhoja
185 g vettä
15 g perunahiutaletta
10 g hunajaa
7 g hiivaa
5 g suolaa
5 g öljyä

Vaivaa kaikki aineet kunnolla yhteen, taikina saattaa olla kova aluksi mutta muuttuu paljon tahmeammaksi kunnon vaivauksesta, peruna on kinkkinen raaka-aine känttyhommissa. Anna vaivatun taikinan levät puolisen tuntia. Rullaa taikinasta pötkö ja siitä varras, keskellä olevan reiän olis hyvö olla noin 10 senttinen ettei se mene nousessa ja uunissa kiinni.

tilasin päivän leikkeen, sain frisbeen / ja piimää ja Borjomia lahjaksi


 
sieniä / metsähippi matkalla tulevaisuuteen (Ruskeasuolle)