sunnuntai 29. tammikuuta 2012

emmer ja tyttöbändi

se räjähti keskeltä


Toinen virallinen yritys emmerleipää. Hyvän makunen tästä tuli nytkin mutta leipä nousi vähän hassusti niikun viimeksikin, vasta lähinnä uunissa ja repeillen. Ehken mä vaan osaa.

Nyt Ruotsiin sitte taas sushiasiaa.

valas!


auringonkukkaleipä
172 g vettä
150 g sihti emmer-vehnäjauhoja
100 g vehnäjauhoja
20 g auringonkukansiemeniä mieluiten paahdettuna
15 g tavallista tummaa siirappia
5 g suolaa
3 g hiivaa

Tehdään ihan samoin kun aina. Vaivaa 10 min, anna levätä kaksi tuntia, nosta tunti.

tässä oli hienot viillot mutta ne vähän hävisi

polenta on parasta. polentaa roimaine-salaatilla sinihomejuustokastikkeessa


sipulikin alkaa kasvamaan, ihme kyllä



Shangri-las on ihana, Mary on ihana ja kaikki on tosi ihanaa. tässä vaiheessa bändissä oli enää kolme jäsentä


perjantai 27. tammikuuta 2012

kyllä me kai pystymme

rustiikipatonki


yleensä piirrän miehekkäitä asioita niiku esim. miekkoja ja pyssyjä


neliskulmioinen astia ja lepäävä poika


aleksi tapaa hiipparin


spiraaliksi rullaus ei tee pelkästään leivästä nättiä vaan parantaa tekstuuria samalla lailla kun letityskin


cheddar patonki
240 g jauhoa
175 g vesi
50 g cheddaria kuutioina (ja mun cheddar onkin red leicesteriä)
5 g oliiviöljy
5 g suola
4 g hiiva
pari rusausta pippuria jos tuntuu siltä

Vaivaa kaikkia ainaita paitsi juustoa koneella 15 minuuttia ja sekoita sekaan juusto. Öljyä suorakaiteinen vuoka ja lataa taikina sinne, anna taikinan levätä yön yli jääkaapissa(suositellaan) tai 5-6 tuntia huoneenlämmössä(ei niin jees). Ripsuta pöydälle paljohkosti jauhoa ja kumoa taikina pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan ja nosta ne pellille. Omat leivät pyöritin vielä tollasiksi ruuveiksi. Nosta noin puolituntia ja paista.

nousukausina aika hidastuu ja valo on kirkkaampaa


lopulta käy aina näin


torstai 26. tammikuuta 2012

pinaattipiiras

takana uudet runkkuformut


Quichen teko on tosi helppoa mutta onnistuminen tuntuu olevan tosi hankalaa. En tiedä uskaltaisinko tehdä quichea edes enää mihinkään muuhun kun itselleni päiväruuaksi koska koskaan ei tiedä millon piirakka onnistuu täysin. Ja sehän nolottaisi kun piiraasta tulisi huono(vaikka ei sitä kukaan muu ehkä edes huomaisi). Googlen kuvahaullakin kun hakee niin vain jokusen täyte on hyytynyt niin kuin pitää.

Pohjan ohje on Bourke street bakery nimisstä kirjasta mutta lähes samaa kaikki tämmöset ohjeet on.

se kirja


parasta antia on piirakat


Bourken suolanen piirakkapohja
jota vähän yksinkertaistin ja nopeutin kun en ihan tajunnut mitä tossa alkuperäsessä sekoillaan
200 g kylmää vehnäjauhoja
100 g kylmää voita
57 g kylmää vettä
5 g valkoviinietikkaa
1 g suolaa

täytteeksi
paljon pinaattia, mun pikku vuokaan kolme kädellistä
valkosipulia
suolaa, pippuria
(fetaa jos tahtoo olla hauska)

juustoa päälle, tällä kertaa cheddaria

munamassa yhdelle munalle, tähän meni tupla ja vuoka on pieni
70 g kermaa
50 g maitoa
muna
mausteita

siistit reunat tekee piiraasta aina herkullisemman


Punnaa jauhot pakkaseen vähäksi aikaa. Punnaa loput aineet yhteen ja lisää jauhot. Ronki taikinasta tasainen massa sormin ja laita se lepäämään puoleksitoista tunniksi. Kaulaa taikinasta sopiva pala ja laita se takaisin vähäksi aikaa kylmään(tai et laita jos ei mahdu jääkaappiin niiku mulla). Kaulitse niin että littaat taikinan ohueksi et venytä sitä littanaksi, jos taikinaa venyttelee se pienenee paistaessa. Paistele valkosipulia ja lisää mukaan pinaatti, mausta ja anna jäähtyä, turha pilata pohjaa kuumalla täytteellä. Askartele taikinalevy piirasvuokaan, laita uuni 210 asteeseen ja vuoka taikinoineen takaisin jääkaappiin kunnes uuni on kuuma. Sekoittele munamassa. Lastaa vuorattuun jäähtynyt täyte, juusto ja munamassa. Paista kunnes massa ei enää lölly.

kohtuu hyvä


ihastuttavia piiraita

kävin taas sushilla ja tarjosin Jaanalle yhen PH7 konvehdin


maanantai 23. tammikuuta 2012

kaikilla kuiduilla

krokodalia


Päivän kikkailuleipä, joka vaikutti aiva tuhoon tuomitulta alkuun mutta onnistuikin yli odotusten joka saralla. Leivän suurimpana kikkailuna mulle oli kuumajuuri jollasta en ole kai koskaan jostaan syystä käyttänyt ja jonka takia taikina on aika jöötiä. Vaivauksen ja parin tunnin lepäilyn jälkeen näytti että taiknan voi suoraan viskata roskiin mutta seuraavana päivänä nousun jälkeen leipä olikin noussut oikeen nätiksi ja isoksi. Kikkailin myös paiston kanssa että tuo pinta avautui noin. Laitoin juuri viilletyn leivän mahdollisen kuumaan uuniin, annoin olla pari mitnuuttia ja laskin lämmön jonnekin alle sataan asteeseen, sitte vaan odotellaan että leivän pinta repeää. Jonkun ajan päästä uuni taas takaisin paistolämpöön.

valkoinen valas

Jos leivän alottaa viiden aikaan niin sen saa hyvin jossain vaiheessa jääkaappiin yöksi ja aamulla se onkin kohta jo valmis.


rouheleipä
kuumajuuri/liotus
150 g kiehuvaa vettä
30 g ruisrouhetta
20 g ruisjauhoja
15 g seesaminsiemeniä
15 g pellavansiemeneniä
5 g siirappia
2 g maltaita

-kaada kuum vesi aineiden päälle, sekoita ja anna muhia pari tuntia muovin alle kunnes mömmö on viilennyt.

+
175 g vehnäjauhoja
40 g vettä
5 g suolaa
3 g hiivaa

Lisää loput aineet ja vaivaa taikinaa hyvin pitkään että siihen saa sitkon, 15 min+. Vaivauksen aikana alkoi vaikuttaa ettei tästä tule mitään koska kaiken rouheen ja murun takia taikina oli vaan kovaa ja repeilevää(mutta ei pelkoa pikku possuseni!). Anna taikinan levätä pari tuntia öljytyssä astiassa ja muotoile pitkulaksi leiväksi. Anna muotoillun leivän vielä nousta tunti huonneen lämmössä ja siirrä se sitte yöksi jääkaappiin. Aamulla(tai iltapäivällä töiden jälkeen) ota leipä tunniksi rentoutumaan ja lämpenemään huoneen lämpöön. Viillä, paista ja anna viiletä.

viilto


terveyspulla

sunnuntai 22. tammikuuta 2012

otetaan ilon ja onnin kanssa vähän kahvia ja perunaleivosta, kyllä kelpaa

ne on söpöt


Klassinen perunaleivos; kaikki konditorian roskat pöydiltä, kakkupohjien jämät pakastimesta, homeiset hillonpojat ja viime viikon voikreemit koneen pataan, rommia ja kaakaojauhetta mukaan, niisät on hienoston herkut tehty. Kotimenoissa tietty voi tehdä vetarin(joka tunnetaan kääretorttupohjana kai kotosalla) ja sekotella siihen pämppää, kaakaota ja vaikka niitä homeisia hillon pohjia. Tämä on muuten todella sotkusta puuhaa.

jos on huonoa rommia niin on parasta kaakaota jota kaupasta saa


vetari
2 munaa (120 g)
85 g sokeria
72 g jauhoja

Vatkaa munista ja sokerista jämäkkä vaahto, jos kotosalla sattuu olemaan liekinhetin eli tohotin niin kulhon kuumennus auttaa ja antaa hyvin fiiliksen. Vaahdon pitää tosiaan olla vaahtoa, hyvä puolituntia vaahdotusta ja lopputuloksen pitää olla kirkkaan valkeaa. Siivilöi jauho vaahtoon ja levitä massa pellille. Paista 270 asteissa uunissa valmiiksi.

missä se kahvi viipyy?


perunaleivokset
200 g kakkupohjia, sacherpohja on kingein
80 g rommia
50 g kaakaota
vähän suolaa jos on vetisen makunen massa
+ hilloa, suklaata, jämiä, vadelmahillo on aina hyvä

Perunalaivokset on kondistuotteena kumma että niihin ei ole ohjetta samaan tyyliin kun leivoksiin yleensä. Ylhäällä olevat määrät on vaan suuntaa antavia, viinaa kannattaa laittaa ensin liian vähän, vaikka rommin pitää maistua niin sen ei pidä maistua vahvasti alkoholilta. Sitte vaan mössätään ja mössätään kunnes homma tuntuu toimivan. Perunamassasta pyöritellään itse perunat, itse suosin konvehdin kokosia pikku söpöjä mutta kaupoissa on myynnissä yleensä isompia. Valmiit pallot voi pyöritellä kaakaossa tai kuivassa suklaakakkumurussa tai vaikka dipata suklaassa. Tällä kertaa (ja aina) pyöritin pallerot kaakaossa, tein pintaan kaksi "viiltoa" painamalla raapalla ja vielä tomusokeria päälle, kyllä kelpaa.

vaiheessa



Dee Deekin osaa perunan teon


lauantai 21. tammikuuta 2012

juustohommia

fiuuh, kaikista leivonnaisita tulee ufot mieleen taas


Mullon niin tylsää, istun himassa(ilman vaatteita) ja odottelen että huomenna taas aamusta töihin. Oli siis pakko hauskuuttaa itseäni pikkusilla juustokekseillä ja De Buyerin kataloogilla jonka sain Eiringistä. Huh se on täynnä ihanuuksia! Kävin ostaa sieltä pannun lahjaksi(joka pääsi vähän ihme bloggaukseenkin) ja tilasin parit veitset ja jäbä iski luettelon mukaan, kai se toivoo että tilaan hirveen määrän jotain kalliita kattiloita ja ihastuttavia formuja(tuo voi käydäkin).

tossa on siis joku sata sivua tota keittiö roinaa


juustokeksit yksi pelti
70 g vehnäjauhoja
40 g juustoraastetta + lisää päälle mutta se taisi olla vähän turha ja pikkuset paistuu liian epätasasesti
30 g vettä
20 g voita
2 g suolaa

(20 g pellavan siemeniä tai jotain yrttiä ja pippuria, kaikki menee joka menee juuston kanssa)

Käytä kaikki aineet niin kylminä kun mahdollista, juustona voi käyttää jotain perusläävää tai cheddaria. Möyhennä aineet tasaiseksi massaksi, kaulaa ohueksi ja ota muotilla pikkarit, kaulatun taikinan voi myös ajella neliöiksi rissalla. Paista 200 asteissa uunissa kunnes pikkuset saa väriä poskiin.

formaushommia


aloin maalaamaan myös leipäaiheista taulua


torstai 19. tammikuuta 2012

pane di farro

kampasimpukka!


Nyt on hienoa keksiä pahan ja vaarallisen tavallisen vehnän paikalle muita viljoja niinkun vaikka tämä emmer niin onhan mun pakko testa se. Speltti on testattu ja musta se oli kun ois käyttänyt huonoa grahamia(joka on kamalaa leivonnassa jo muutenkin), parasta speltissä on sen hassu vaaleanpunaisuus. Emmer-vehnää kasvatellaan vieläkin jonkun verran itäeuroopassa, Espanjassa ja Italialassa vuoristoisilla alueilla vanhastaan näiden uusien trendikasvattajien lisäksi. Italialaiset varsinkin käyttää sitä jokun verrankin ja keittelee siitä risottoa (farrottoa?), keittoja, käyttää salaateissa ja leivässäkin. Egyptin faaraotkin diggaili syyä emmer-vehnäpullaa pyramidien rakennustauoilla. Ostin Kluuvin maatilatorilta kilon säkin Malmgårdin vehnää sikahintaa(6.7e). Hintahan on tosi älytön koska tostahan tulee leivälle hintaa jo lähes sama kun kaupassa, rupisia muovipussileipiä saa jo kärryllisen. Tossa ronkkiessani jauhoa ihmettelin että mihin ihmeen käyttöön tuo on ajateltu, jauho on tosi karkeaa melkeen kuin joku manna. Emmeristähän sanotaan että siitä saa tosi huonon huonon sitkon aikaan ja tollanen ryynimäisyys vaan huonontaa sitä edelleen. Tästä tulee mieleen kakkujauhot mutta en kyllä usko että joku kinuskikissa näistä kakkuja vääntää.

yleensä erikoisjutut on vaan kokojyvää mutta näitä sai sihtinä, hyvä


Koska aina sanotaan emmerrin huonoista sitko-ominaisuuksista (maatilatorin tätikin sanoi) niin ajattelin lähteä taikinan tekoon kikkaillen ja käytin autolyysiä. Autolyysin ideana on että jauho saa imeä rauhassa veden itseensä ilman suolan ja muiden mörököllien haittaa ja rakentaa oman sitkonsa. Jos autolyysaa jauhot yön tai kahden yli mukaan tulee myös paljon paljon makua ja kaunista väriä. Taikina muuten maistuu vähän ruispuurolta ja se sitkokin tuli todella hyvin vaikka muuta sanotaan. Huomasin myös että tämä tarvii enemmän suolaa kun perusvehnä.

Emmer nimi tulee muuten latinansanasta jota tarkottaa tärkkelystä ja kluuvi tarkottaa sulkeutunutta merenlahtea(tai jotain vastaavaa), siinä oli päivän turhahkot nippelitiedot.

nostin taas korissa


leipää emmer-vehnästä
250 g sihti emmertä.. emmeriä? äm ärrää?
170 g kylmää vettä
6 g suolaa
4 g hiivaa

Sekoita jauhot ja vesi tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan autolyysautua, puolituntia riittää ihan hyvin tässä. Lisää loput aineet ja sekoita kaksi minuuttia ja vaivaa viisi mutta varovasti, autolyysillä ylivaivaus käy hetkessä. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa kaksi tuntia tai kunnes se on silminnähden eloisa, taittele taikina kaksi kertaa levon aikana. Muotoile taikinasta leipä ja nosta noin tunti. Jauhota emmerillä, se jauhon karkeus näyttää hyvältä ripotteena.

aika komeet reiätkin tuli


Leivästä tuli paljon parempaa kun odotin, vähän kuivan olosta samalla tavalla kun karkeammilla jauhoilla usein ja "terveellisen" ja jotenkin kuivan heinän makunen. Tämä varmaan maistuu siltä jos lestyissä ruisjauhoissa olisi gluteenia ja niillä vois tehdä vehnäleipää, jännää. En kyllä siltikään tee pelkästään emmeristä enää leipää jo hintansakin takia mutta mausteena menee ihan hyvin ja pinnassa näyttää komeelta.

Anni ja katri teki eilen laskiaispullaa koska katrin sohvan alta löyty mantelimassaa..


..ja kippas viiniä ja sotki


tiistai 17. tammikuuta 2012

rommipikkarit

Take me to your leader!!!1!!


Ostin tossa Jan Hedhin 277 sortet kakor kirjan lähinnä mainiotten pikkuleipäohjeiden takia mutta on tuo täynnä kaikki muitakin hauskoja vanhahtavan tyylisiä leivonnaisia. Kirjan mahtavan oloinen raparperimazariini menee ainakin koittoon, mazariinipohja, mazariinimassaa, raparperikompottia ja koko homman päällä mantelistoisseli, kamoon! Kirja on ruotsiksi niiku nimestä voi fiksumpi jäbä jo arvatakin ja mä hyvin heikko ulkomaan kielessä. Mutta onneksi leivonnaiset ja varsinkin leipä tehdään aina samalla tavalla, kunhan aineet tietää ja numerot on luottevia ohjeet onnistuu vaikka Uruguaiksi.

No kirjan ekana ohjeena lähtee brandykranssit, Rommilla!

askarteluohjeet


rommikranssit
200 g vehnäjauhoa
110 g voita
25 g tomusokeria
10-15 g rommia (oikeaa rommia ei esanssia)

Sekoita kaikista aineist tasainen massa ja laita se muoviin kylmään pariksi tunniksi, jos taikina on tosi muruinen niin lisää vähän lisää brenkkua. Jaa möntti kolmeen 120 g palaan ja pötkötä ne vähän pidemmäksi, jaa pötköt kahdeksaan osaan(alkuperäisessä kymmeneen). Pistä palat vähäksi aikaa kylmään. Pötkötä paloista noin 20 senttiä pitkiksi pötköiksi ja askartele niistä kransseja. Arkarteluhomma on täysin älykääpiömiömäistä, tässä menee hermot ja aikaa ja silti rinkuloista tuli tosi rumia. Paista 200 asteissa uunissa noin 10 minuuttia kunnes piparit ottaa hentoa väriä. Anna jäähtyä.

rommia! ei pommia!



Panasonic - ehkä lapsuuden tärkein bändi, siksi musta tuli tällanen


sunnuntai 15. tammikuuta 2012

toinen maissileipä

haarukka


Ihan erilainen maissileipä. Leipä on Amerikkaisen Hi-Rise leipomon ohjeella väännetty leipä. Leipään tulisi sekä tuoretta maissia että maissijauhoa mutta jätin tuoreen pois kun ei mulla sellasta ollut. Maissijauhon löytäminen kaupasta oli hämmentävän vaikeaa, polentaa kyllä on joka kiskassa ja varmaan 5 erilaista suklaakakkumixiä mutta maissijauhoa oikeen ei. Jauho löytyi jostain hämeentien etnisestä parin muun erikoisemman jauhon kanssa. Jauho oli kyllä varmaan silti liian karkeaa ja tästä tuli vähän kuiva. Sitte menin pitsalle ja kaikilla oli kivaa.


Stokkalla on muuten uusia leivoksia.

näin rullataan leipä


Maissileipä
löysä esitaikina eli poolish
80 g jauhoa
80 g vettä
2 g hiivaa

Sekoita aineet yhteen ja anna käydä pari tuntia


taikina
180 g vehnäjauhoja
80 g vettä
(50 g maissia)
40 g maissijauhoa
20 g hunajaa
10 g oliiviöljyä
7 g suolaa
1 muna

Lisää kaikki aineet esitaikinaan ja vaivaa kymmnen minuuttia, anna taikinan levätä kaksi tuntia. Ohjeessa luki että taikinasta tulee löysä ja tahmea mutta tämä oli jo liiottelua millanen tästä tuli niin luulen että punnitsin jotain väärin. Nosta tunti tai jääkaapissa yönyli.

väristä huomaa että on jotain erikoista meneillään


torstai 12. tammikuuta 2012

maissileipä




Jossain vaiheessa vois tehdä muutakin kun vääntää vaan känttyjä. Kasvattaa vaikka tukkaa, kattoa uusin jakso My little pony friendship is magiciä, korjata fillari, leikkiä roboteillä, tehdä vihdoin se käyntikortti, käydä siinä toka vikassa sushimestassa, käydä kattomassa keskuspuiston ohjussiiloa, päivittää nettisivu ekaa kertaa kolmeen vuoteen, käydä joskus ulkona, tai ulkona edes tästä huoneesta, käydä rokkikeikalla, piirtää ja maalata jotain tosi siistiä, ostaa lisää samallaisia kauluspaitoja joita on jo tosi monta, käydä kattomassa vettä, lukea, kattoa mitä kaikkea kaapista löytyy, tehä pitkästä aikaa oikea kokonainen biisi(niiku tuolla alhaalla), ja soittaa se livenä, ostaa se runokirja ja kaikkea muuta.. Tehdä vaikka kakun, sekin olisi vaihtelua.

Mutta silti tein maissileipää. Maissi ei sinänsä maistu mutta antaa ihastuttavan kermaisen fiiliksen.

yritin viiltää tohon kalaa mutta se näyttää oikeasti taskuravulta


maissileipä hitaimman kautta
200 g vehnäjauhoja
120 g vettä
100 g 100% juurta
30 g hienoa maissijauhoa
5 g siirappia
5 g suolaa
1 g hiivaa


Vaivaa kaikkia aineita koneella noin kymmnen minuuttia kunnes taikinassa on hyvä sitko. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa pari tuntia, venyttele ja taittele taikina levon aikana pari kertaa. Riivaa taikinasta pallo ja laita se nousemaan koriin puoleksi tunniksi ja ja sen jälkeen yön yli jääkaappiin(kori siis muovipussiin ettei käntty kuivahda). Seuraavana päivä anna leivän nousta vielä noin tunti huoneen lämmössä, viillä se nätisti ja paista.

oi! darling!


Sampleset by vaihe
go ninja go ninja GO! ei aina jaksa vaan elvistä


ennen osasin myös (välillä) piirtää, kuvassa kahvilan tuolit


keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Madeleine on myös siskoni läskin marsun nimi

sammakkoja ja tyttöjä


Osaan tehdä kaksi kakkua; sen ainaisen financierin joka on blogissa sillon tällön ja madeleinen. Madeleine on melkeen sama kun financier mutta vielä helpompi, ei vaahdotusta, kaikki vaan sekasin ja massan voi maustaa millä vaan, se ei suutu.

eka setti, liikaa massaa ja liian vähän lämpöä


Madeleinesta lopulta taitaa tehdä madeleinen oikeanlainen vuoka, metallinen vuoka maksaa paljon enemmän kun silikonen mutta kakuista tulee paljon parempia. Että pitikö säästää pari euroa ja ostaa silikoninen?

massapussi ja joku salaatti


madeleines
100 g voita
100 g vehnäjauhoa
100 g sokeria
2 munaa
2 g hunajaa
1 g leivinjauhetta
(vaniljaa, sitruunan kuorta)

Ruskista voi pannulla tai ole ruskistamatta. Jos voin vaan sulattaa ilman ruskistusta massaan kannattaa laittaa sitruunan kuorta tai vaniljaa, no kannattaa muutenkin. Anna voin jäähtyä. Sekoita munat, hunaja ja sokeri tasaiseksi massaksi. Sekoita jauho ja leivinjauhe yhteen ja siivilöi sekotus parissa osassa munamassaan ja kääntele nuolijalla sekaan. Sekota viilennyt voi parissa osassa massaan. Lappaa massa (massa)pussiin ja pussi pariksi tunniksi jääkaappiin. Paista pikkumuoteissa 200 asteisessa uunissa valmiiksi. Valmiit kakkuset voi vaikka sokeroida, varskinkin jos täyttää muotit liikaa niikun minä ja kakuista tulee vähän rumia.

ihan liikaa fylliä