lauantai 30. toukokuuta 2009

puistojuhlaevästä

ja lakua


Puistojuhlaan uusien perunoiden lisäksi myös pikku tomaattiquicheja, pari patonkia, salaatti, 2 kakkua ja kilo lakua! kyllä kelpaa, enää mankka ja bissee.

keskeneräiset


perjantai 29. toukokuuta 2009

perunaleivos

lauma


Juhliin tein lauman perunaleivoksi. Perunaleivos on musta hienoin näistä vanhan aikasista suomi-klasareista ja julman helppo tehdä. Ohje menee näin:

kakunpohja + kaakaojauhe + pullo viinaa


Kakkupohjat laitetaan yleiskoneeseen ja maun ja rakenteen mukaan viinaa ja kaakaota. Hillon jämät, pähkinälastut, suklaanmurut ja kaikki myös kaapien perältä sekaan. Rommia kannataa laittaa paljon sillä esansseilla ja alkolittomuudella tästä leivoksesta ei tule yhtään mitään.

teossa


Mittasin joka palluran 20 gramman kokoseksi joka on vähän isompi kun normi konvehti. valmiit pallut pyöritin kaakaossa ja pölytin tomusokerilla. Päällä on tollaset suklaahaarukka viivaa matkivat koristeet.

keskiviikko 27. toukokuuta 2009

veitsi leivässä

12345


En juurikaan pidä siitä miten monet leivontaan suuntautuneet blogit ovat leivonnasta ja varsikin kakuista tehneet välineurheilua. Marsipaaniruusun tekoon ei tarvita oikeesti kolmea muottia ja seitsemää marsipaaniluuta. Pelkkä leivinpaperi riittää ja ehkä veitsi jos tekee mieli hienostella. Pari vehjettä ja varsinkin jokunen veitsi on silti kiva olla:

1) tärkein veitsi mulla, Victorinoxin pikku sahanteräinen kasvisveitsi jolla voi tehdä viillot leivän päälle ja oikeastaan mitä vaan.
2) leipäveitsi, näistä sinänsä turhin kun leipä leikkautuu ilmankin mutta saapa paremmin leikattua. ja jos joskus teen kakun niin tästä on oikeasti suurta apua sen leikkaamisessa.
3) sakset.. saksimiseen.
4) kokkiveitsi, ei varsinaisesti liity mitenkään leipomiseen mutta ilman oikeaa veistä vaikka sipulipiiraan teosta tulee helvettiä.
5) raappa, raapalla on mukava palotella taikina oikean kokosiksi möykyiksi ja aivan paras vehje pöydän siivoamiseen leivontasession jälkeen.

Yksikään näistä leluista ei ole mikään super ammatilaishienous joka maksaa kamalasti mutta ei nyt ikea roinaa siltikään.. paitsi parin sentin raappa.


pee-aassa on murkku

maanantai 25. toukokuuta 2009

paprika-mozzarella-leipä

mom mom


Lähikaupassa on aina hylly jossa on puoleen hintaa kaikkia juustoja ja nyt löyty mozzarella. En tahtonut laittaa sitä vaan leivän päälle vaan laitoin leivän sisään. Leipää monella tavalla-kirjassa oli samantyylinen täytetty leipä josta keksin tämän mallin.

Taikina joka ei välttämättä mennyt ihan näin koska mittaukset meni vähän miten sattui

200 g vettä
100 g durumia
250 g vehnäjauhoja
8 g suolaa
n. 4 g kuivahiivaa kolmasosa pussia kai

valuva juusto


Täyte
pallura mozzarellaa
paprikaa, pikkutomaatit ois ollut parempi
paprikajauhetta
valkosipulia murskana jonka unohdin
pippuria
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
+kaikkee siistii

näin


Taikinaan kakki aineet sekaisin ja koneella vaivais valmiiksi. Vaikka tossa on kuivahiivaa niin laitan sekaan vain enkä sekoita lämpimään nesteeseen. En näe veteen sekoittamisesta olevan mitään hyötyä ja näin on nopeempi tehdä. Anna taikinan levähtää puolisen tuntia ja leivo siitä neliskanttinen levy jonka toiseen päähän laitetaan täytteet. Paljon jauhoa pöydälle! tulee nätimpi. Nosta täytteetön puoli täytteiden päälle ja leikkaa 4-5 osaan. Nosta palat pelille ja levitä vähän reunoja että täytteet näkyy. Laita vielä pikku palat mozzarellaa päälle ja liraus oliiviöljyä. Paisto 225 kunnes hyviä.

raakanakin näyttää no suorastaan ihastuttavalle


Mutta mitä leivon blogiin seuravaksi? Lisää patonkia? Mistä saan asunnon ja kenen kanssa treffeille?

kun leivät nousee rokkaan bändini kanssa

lauantai 23. toukokuuta 2009

kummat suklaat

pekoni!


Kummallisista suklaista varman kummin on tämä kinkkusuklaa rosepippureilla ja rosmariinilla. Todella hyvän yrttisen hajuinen mutta suklaana kyllä jo vähän liikaa. Hassua kyllä että itse ilmakuivattu kinkku on tässä se helpoin, vahvat yrtit ottaa vastaan. Kinkun suolaisuus sopii tosi hyvin suklaasen ja sitä saisi olla enemmän.. turhat rehut pois.

Toinen kumma suklaa ei ole oikeasti niinkään kumma vaan luomu maitosuklaa. Jostain syystä maitosuklaat ovat alkaneet nyt maistumaan ja vielä Valrhonan laihin maito Tanariva. Se on kermaista ja pehmeää kun neitsyen kosketus. Tämä luomu versio Cao Grande Lait 39% on maultaan aika saman makuista ja vielä saa ainakin stokkalta ranskapäivä jämiä helsingissä.

suklaa versus handmade breads

tiistai 19. toukokuuta 2009

kummallista muute..

nyt laitan tämän loppuun ajatellut kuvan alkuun


Ettei maapähkinöitä käytettä leivonnassa juuri yhtään, ne on todella paljon halvempia kun hassel-pähkinat ja muut. Kaikki pähkinät on musta parasta herkkua mutta ne on vaan liian kalliita helposti varsinkin jos tahtoo käyttää montaa erillaista sorttia. Kaupassa näin sitte kilon säkin alle neljällä eurolla niin päätin ottaa ja testata. Paahdoin pähkinöitä leipää varten ja loput maustoin etikalla ja suolalla. Yritin jonkun verran ottaa niitä kuoripapereita pähkinöitä pois koska ne on kitkeriä.

Maapähkinäpatonki

1. päivä
300 g vettä
150 g paahdettuja pähkinöitä
250 g vehnäjauhoja
10 g hiivaa

Paahda ja piein pähkinät itselle sopivaksi. Laita kaikki sekaisin kulhoon ja anna olla yön yli. Tässä huomaa tosiaan ettei maapähkina ole pähkinä vaan jonkun sortin mutanttiherne, mössö alkaa haisemaan heti samalle kun liotettavat pavut tai herneet.. ei kovin hyvälle.



2. päivä
200 g vehnäjauhoja
10 g suolaa

Kaikki vaivataan hyväksi sitkoiseksi taikinaksi ja annetaan levätä tunti, leivotaan leiviksi ja nostetaan noin tunti. Paistetaan 220 asteessa valmiiksi.

rull rull


Tällä kertaa koitin tollasta mukavan "rustiikkista" kieputus mallia joka ei kyllä täysin onnistunut vaikka komea onkin. Laitoin jauhoja pöydälle ja ja littasin taikinan sopivan kokoiseksi ja lisää jauhoa päälle. Leikkakin kolmeen yhtä suureen palaan ja rullasin korkkiruuviksi. Hommassa vaan kusi että jauho joka on päällä menee kieputuksessa myös sisään ja ainakin yhdessä patongissa oli jonkun matkaa jauhosydän. Ilman jauhoa korkkiruuvi jäljet taas ei näy niin hienosti, vaikkea paikka. Ehkä vaan kieppejä pitää olla enemmän niin jauhoa menee sisään mutta vähän.

nyt laitan tämän alkuun ajtellun kuvan loppuun


Saa kyllä tosiaan pitää maapähkinästä koska lopputulos on todella vahvan makuinen. Pitää myös lopettaa näiden patonkien teko.. pitkulaisen leipien kuvaus on niin hankalaa.

sunnuntai 17. toukokuuta 2009

kaalipiirakat ja tieteellinen koe

retiiseistä ei van voi pysyä erossa veitsen kanssa


Nyt herkku varhaiskaali aikana pitää tehdä kaaliherkkuja 100000 x tavalla. Piirakka on vakio kaalin paikka, keitän täytteeksi pienittyä kaalia, pikkusen määrän puuroriisiä ja mausteita. tänne törkkäsin myös tonnikalapurkin jämät (mutta sitä en kerro koska se on noloa) koska kaalipata oli liian suolasta. Tämmöset täytteet on yleensä niin hyviä itsenäänkin ettei meinaa piiraaseen jäädä. Erikoisuutena tässä piiraassa oli että meinasin tehdä pasteijoita mutta leikatuani pasteijat huomasin että täytettä on ihan liikaa ja törkkäsin pötkylät pystyyn muffissi vuokaan. Niistä tuli oikeen hauskan näköisiä pikku kaaliruukkuja. Pohjassa ei ole taikinaa ollenkaan mutta riisit sitoo hyvin ja pitää homman kasassa. Ainoa huono oli että muffinssivuoka on silikonia ja se ei paista kunnolla, metallisen hävitin kai muutossa. Kakkuihin ja vastaaviin silikoni menee mutta leivät joiden pitäisi saada väriä ja rapeutta jää vähän säälittäviksi. ..ja onhan noita lörppöjä kumihässäköitä hankala käsitellä.

aleksi ei tykkää silikonileluista


Tieteellisennä kokeena oli että onko taikinan nostolla ennen leivontaa pienintäkään hyötyä koska leipomoissa ei sellasia taideta juurikaan harrastaa. tein taikinan ja annoin levätä kymmenisen minuutia ja tein patongin, lopun taikinan annoin nousta tunnin. Kummatkin nostin ja paistoin samoin. Mutta leipä vastusti tietteellistä koetta ja kumpikaan ei noussut, noilla haloilla voi hakalta vaikka nauloja lattiaan. Nostettua oli kivempi leipoa ja nousi himpun paremmin mutta sisältä vähän selkärangatonta muhjua. Nyt ei ole muutkaan leivät oikeen totelleet, missä lie ongelma.

näin tiede pettää ihmisen

torstai 14. toukokuuta 2009

millä sanoilla muut tulevat

hello!


hakusanoja joilla ihmiset tulevat blogiin, joihin tahdon sanoa jotain todella viisasta.

-kauraleipä ohje ilman vehnäjauhoja
Vehnäjauhojen pelko on kumma asia, muistakin viljoista saa valkeaa jauhoa joka on pelkästä ytimestä tehty mutta jostain syystä niiden ajatellaan silti olevan terveellisempiä. Kauranleivän teko pelkästä kaurasta on vähän hankalaa kun kaurassa ei ole sitkoa niipä vaihtoehtoina on lähinnä tehdä jonkun sortin rieskaa tai käytää säkkitolkulla lisäaineita. Ihan normi leipää ei saa aikaan.

-laihdutusherkut
Pöh! tai no hieno suklaa, 7 euron levyllä ei kauheesti mässäillä. Miksi pitäisi muutenkaan tehdä laihdutus kakkuja, kuka syö täytekakun viikossa? Parempi laittaa oikeaa kermaa ja voita niin herkku on oikeastikin herkullista.

-miksi leivät ei nouse
Liian vähän hiivaa tai ohjeissa usein sanotaan että lämmin vesi, se voi oikeasti tappaa hiivan. Joku on väärin; maanantai, täysikuu, liian kostea/kuiva ilma, et vaan osaa. Odota vähän aikaa jos sitte vaikka nousis.

-patonkitaikina ilman hiivaa
Parempi lopettaa koko leivonta, hiivan pelko on muutenkin typerää.

-porkkanaleipä ilman hiivaa
katsoo aiemman kohdan

vihreäteeleipä joka ei koskaan päässyt blogiin asti


-suklaan teko kotona
suklaata ei voi tehdä kotona, kaakaovoi ja kaakaon sekoittaminen yhteen ei ole suklaata. Suklaasta voi tehä kaikkea kivaa kotona.

-tryffelin teko-ohje
suklaata, kermaa, voita. Sen löysempi sen parempi ja hyvä suklaa.

-vaivaamaton leipä
On sinänsä mahdotonta, vaivatessa leipään tulee sitko joka imee vettä ja uunissa vesi irtoaa sitkosta tärkkelykseen joka liisteröityy ja pitää leivän kasassa. Ilman tätä leipä on paistettua puuroa. Trendikkäissä no knead leivissä aika tekee osittain saman sitko verkoston muodostamisen. Vaikka monissa blogeissa ohjeeksi annetaan että sekoita jauhoja kunnes taikina irtoaa kulhosta niin se on väärin, lähinnä ainoa mitä tollanen irtoaminen tarkoittaa on että jauhoja alkaa olemaan liikaa ja vielä pitäis vaivatakin.

kissa


keskiviikko 13. toukokuuta 2009

juhlakaluston testaus

se näyttää kalalle


Kohta oleviin juhliin pitää kehitellä jotain kivaa, eka kehitelmä on tämä tomaatti epi. Hyvin näyttävä leipä ja nyt kun testasin niin ihan helppo tehdäkin. Kolme, neljä kun näitä teen niin siitä voi ihmiset hyvin repiä irti itselleen aina yhden "lehden" salaatin kanssa. Tein taikinan jossa on paljon oliiviöljyä ja durumia mutta se ei musta niin kovin hyvin tähän sovi, pinnasta tulee tosi rapea, jotenkin voitaikinan omaisen muruava. Eikä paistettunakaan ole niin nätin näkönen vaan jotenkin harmahtava. Ehkä kuumenpi paistolämpötila olisi auttanut. Lopullisen juhlakalun teen normi patonkitaikinasta.

letti hässäkkä ei vaan toimi


Öliiviöljy taikina
300 g vettä
40 g oliivi öljyä
400 g vehnäjauhoja
100 g durumia

Kaikki aineet vaivataan koneella taikinaksi ja annetaan levätä tunti, Leivotaan ja nostetaan toinen tunti. 200 asteisessa uunissa paistetaan puolisen tuntia. Normi meno. Tein 2 eri patonkia, tuon epin ja sellasen letin (joka ei taaskaan onnistunut niipä se ei pääse kuviin) ja 4 pikku focacciaa eli kai focaccinea.

pikkunen


Muuta juhlimisevästä tulee varmaan..
-no salaatti, tylsää mutta toimii
-leivästä tehtyjä pieniä lautasia salaatille
-pikku quiche, pasteija tai tuulihattuja
-suklaaseen dipattuja pienen pieniä perunaleivoksia mun pakastimessa on pari kakku pohjaa joita en kuitenkaa käytä
-kaljaa, kaviaaria ja ostereita. mutta ne tekee kaupantäti
-kakkua en tee sitte millään
taidan tarvita jonkun assarin jos meinaan tehdä nää kaikki samana päivänä parissa tunnissa.

mehukasta


tiistai 12. toukokuuta 2009

makaroonimaratooni

tortellini


Pastanteko on leivontaa siinä missä karjalanpiirakkakin niin laitan edes kuvia, kun ei näistä paljoa kirjotettavaa ole. Pastan teko kotona ilman konetta on samallalailla tyhmää hommaa kuin vaikka parin karjalanpiirakan tai gnochien teko, menee monta tuntia mutta ei juuri mitään saa.. mutta tämä onkin harrastustoimintaa. Tämä pasta ei ole muuta kun 200 grammaa durum jauhoja, 2 keltuasta ja vettä sopivasti. Kaikki vaan sekotetaan ja laitetaan tiiviiksi möykyksi muoviin jääkaapin lepäämään.

keitto


Pikku tortellinit jotka on täytetty Juustoportin viinitarhurinjuustolla lilluvat tomaatti keitossa. Keitossa on tuoteita tomaatteja, pyrettä ja vähän kookosmaitoa. Lopusta pastataikinasta tein ihan tollasia naruja.

pastan leikkaus


Nykyään en tiedä enää mitä blogiin pitäisi laittaa, olen tehnyt jo patongit ja ciabatat enkä jaksa niistä montaa kertaa uudestaan kirjottaa eikä kukaan varmaan lukeakaan. Mielellään laittasin kuvia mutta postit olisivat sillon pari kuvaa ja linkki vanhaan ohjeeseen, tylsää. No sain onneksi uuden suklaa-kirjan mutta en tosiaan ala mitään kakkublogia pitää :)

pappardelli, fusilli mikä lie delli


sunnuntai 10. toukokuuta 2009

suklaafondantti

reaktori


En tiedä okein miten tähän jälkkäriin pitäisi suhtautua, kakku joka on paistettu huonosti. Mutta kyllä tästä jotkut tykkää vaikka mulle tulee vähän mieleen että suklaisen Runebergintortun sisällä on vauvanruokaa. No on se vanilja jäätelön kanssa ihan hyvää, liian makeaa vaan mun makuun. Tämmösessä suklaaseen nojaavassa herkussa on kauhea tärkeetä että on hyvä suklaa. Suklaana voi käytää vaikka kahta eri suklaata, tummaa pistävämpää antamaan potkua ja makeampaa antamaan kermaisuutta.

suklaafondant

100 g voita
100 g sokeria
80 g suklaata
40 g pähkinäjauhoja, vaikka manteli
40 g vehnäjauhoja
3 valkuasta
pikku törtsäys hunajaa

Ruskista voi, tämä antaa hyvää makua. Sekoita kuivat aineet ja sulasuklaa, lisää valkuset ja hunaja. Lisää voi kunnolla vatkaten, voi ei välttämättä mene ihan kiltisti sekaan. Jäähdytä jääkaapissa. Täytä voidellut vuuat massalla, anna levätä jääkappissa ja paista 180 asteessa 10-15 min. Näissä voi ne mun inhoamat silikonimuotit olla kerrankin hyväksi niin saa valmiit irtikin.

Seuraavaksi tekisi mieli blogata gluteenin ja leivän sitkon veden sitomisestä, tärkkelyksen liisteröitymisestä ja piirrellä sekavia kaaviokuvia avuksi.

perjantai 8. toukokuuta 2009

ja näin me rullataan

vadelmaherkku


Kun menemme puistoon sama elvistely jatkuu, alkupalaksi Heinerin Maria Theresia torttua(sama firma josta sacher on kotoisin), päälle Good Pien vadelma-valkosuklaa mousse ja juomana aina valmis yhden tähden jaloviina. Musiikkina asaman linjan klassikko kaaoksen "poliisit on natsisikoja". Yleisönä poliisit.

jalluherkku


itävallanherkku


torstai 7. toukokuuta 2009

huonosuklaa

suklaata, suklaata ja vaniljaa


Kierrätystehdas hommasta sain kasan suklaata joka on karsean pahaa, ehkä yksi hirvein suklaa koskaan. Rasvaista töhnää joka ei kunnolla edes sula kermaan sulattaessa. Jostain syystä tuntuu että monet luomu ja muut "paremmat" suklaat on heikkoja, jo pelkästään se että ne on lähes aina maustettu on aika hyvä merkki siitä ettei niiden pelkkä suklaa kanna. Ei tämä tietty kaikkeen luomusuklaaseen ole.

yäk!


Ajattelin että kai tätä voi sentään käyttää leivonnassa ja testasin tehdä uuteen muottiin jotain hyyteloä. Eihän tämä sinänsä ole kun hienoa hyydytettyä kaakaota mutta aika hyvää. Tietenkin tällaseen juttuun joka on täysin suklansa varassa pitäisi laittaa parasta mitä löytyy, osan pahasta suklaasta korvasinkin oikeen hyvällä.

kahvisuklaa panna cotta hässäkkä

120 g kermaa
60 g suklaata
30 g sokeria
2 g vaniljasokeria
4 g liivatetta. joka on kai melkeen 2 lehteä
pikku ripsu suolaa

Kiehauta kerma, ja suklaat(+ kai se voi.. en muista). Lisää pieneksi hakattu suklaa ja pikkutilkkaan sulatettu liivate. Läimäse vuokiin ja toivo että toimii. En muista ohjetta enää kun se oli toisen ohjeen muunnelma, ei kannata koittaa :) Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa.

hyvä luomusuklaa, teellä


Saa antaa vinkkejä suklaan käyttöön, kai tolle jotain voi tehä vaikkei siitä syötäväksi ole.

keskiviikko 6. toukokuuta 2009

paakelit

beh, bee, pör pör


Eväsruuista vuorossa bagelit eli kotoisasti vesirinkelit. Näissä on vähän hommaa enkä suoraan sanottuna tiiä onko se sen väärti mutta kannattaahan aina koittaa. Paakelien keitto on vähän hankalaa jos nousseet pullat ovat tarttuneet kovin leivinpaperiin. Lopputulos ainakin tällä kertaa oli aika ruma eikä näistä tullut sellasia kivan sitkeitä kun joskus, en tiiä syyttääkö ohjetta vai leipuria. Välissa ihan normi maustamatonta tuorejuustoa jota on vahvistettu sitruunalla, chilillä ja muilla mausteilla, mukavan pikkusen tulista ja makeaa.

Bagel n. 12 kpl
kärsikäämme taas deseistä, seuraavan desi-ohjeen käännän grammoiksi tai keksin ohjeen päästä, näitä pitää niin paljon muutella muutenkin että päästä lähes olevat. Ja sekotuksena eri mittayksiköt näyttääkin niin sekavilta, hyi.
5 dl vettä
10 dl jauhoa + lisäsin ehkä desin
50 g hiivaa
1/2 rkl sokeria
100 g voita
2 tl suolaa
seesamin tai unikonsiemeniä päälle.

Vaivaa aineista taikina, anna levätä 15 min. Jaa ja pyöritä 12 pullaksi ja pötkötä ne sopiviksi ja askartele laihoiksi rinkuloiksi. Nosta 30 minuuttia, älä laita liikaa rinkuloita pellille koska ne voivat nousta aika agressiivisesti. Keitä vedessä minuutin verran ja ripottele päälle siemenet, paista 220 uunissa 15-20 minuuttia. Täytä kaikella huisin kivalla.

Internet kertoo että sana bagel tulee keskiajan englannin sanasta beh, bee ja muinaisskandinavian sanasta baugr, jotka tarkoittivat rengasta tai kaarta joista tulee myös nykyenglannin bow ja ruotsin båge. Mielenkiintosta ettei siitä leivonta sanasta.

tiistai 5. toukokuuta 2009

pitaleipää ja sipulia

paprika vilahtaa


Pitaleipää en ole koskaan tehnyt aikasemmin. Joskus kauan sitte etsin ohjetta niihin ja kaikki vaikutti niin hankalalta ja sain kuvan että tekeminen on supervaikeeta. Ja pah. Ainoa vaikea tässä ohjeessa on typerät desimitat joiden vuoksi ehkä mittasin aineet väärin ja lisäsin ainakin desin enemmän jauhoa.

pitaleipä jotain 12 kpl ehkä, ohje sanoo 16 mutta niistä ois tullut kolikonkokosia.

5 dl vettä
10 dl jauhoa
50 g hiivaa
4 rkl öljyä
2 tl suolaa

Kaikki vaivataan taikinaksi ja annetaan levätä 15 minuuttia, tässä kohtaa lisäilin jauhoa kun vaivatessa taikina oli ihan velliä. Jaa samankokoisiksi pikkupulliksi ja pulikalla pulikoi n. 15 senttiä leveiksi lätyiksi. Kohota 30 min. ja paista 210 asteessa 10 minuuttia.

Täytteenä tuorejuustoa, chilikastiketta, paprikaa, fetaa ja sipulisalsaa(+ oispa ollut sallaattia). Sipulisalsa homma kannattaa tehdä ennen leivontaa maustumaan ja menee jokseenkin näin:

1 sipuli pienenä pilkkeenä
2 tomaattia pienenä
1:n sitruunan mehu
suolaa
pippuria
+kaikkee kivaa

Kaikki sekaisin olemaan, kannattaa vähän ylimaustaa. Sopii mihin vaan.

sunnuntai 3. toukokuuta 2009

karjalanpiirakka

siilejä


Paras tapa aloittaa tappelu netissä ruokafoorumeillä on kysyä ohjetta karjalanpiirakkaan.. jokaisella on oma aito alkupereinen jota jo väinämöisen muija käytti. Tappeluja ei yhtään hillitse kun muistutan väliin että riisi on aika uusi asia täällä. Oikeasti mitään täysin aitoa ei taida olla olemassakaan ja aina ne on hyviä kunhan on riittävästi karkeaa ruista ja paljon maitoa ja voita puurossa. Mikään laihdutusherkku piirakat ei todellakaan ole varsinkin jos ne vielä valmiina voitelee sulalla voilla.

tarjoiluehdotus


Piiraan teko on hyvin helppoa, taikina jauhosta ja vedesta ja voilla rikastettua puuroa. Tänään laitettiin toisiin piiraisiin perunamuusin jämä josta koko piirakan teko idea lähtikin. Yritin etsiä netistä fiksua piirakk pohjan ohjetta kun en muistanut enää miten homma menee mutta lopulta oli keksittävä päästä kun mitään kovin järkevää mikä kelpaisi ei löytynyt.

"karjalan"piirakkabotne

200 g vettä
250 g ruisjauhoja, ei sihti niillä tulee valmispiirakan omainen tylsä kuori.
50 g vehnäjauhoja
5 g suolaa

Sekoita neste ja suola, lisää jauhot ja laita viileään lepäilemään. Samaan aikaan on hyvä leittaa puurot tulille.

muotti


Piiraiden askartelu on aikaa vievää puuhaa muttei kovinkaan hankalaa. Ensin tulee rumia lättysiä ja pohjien kaulitseminen on hankalaa. Pohjat kannattaa kaulata pöydällä jossa on paljon jauhoja. Pyöritä taikinasta pötkylä ja leikkaa siitä noin kahdenpuolen sentin palleroita. Kaulintaan tarvitaan pulikka ja ensin ainakin hermoja kun tarttuva mönjä repeilee eikä tottele. Pohjastahan pitää saada aivan paperin ohut niin että läpi näkyy ikkunan ääriviivat. Oikean paksuisesta taikinasta voi leikata muotilla ympyröitä joihin laittaa päälle puuron ja rypyttää. Valmiit piiraat paistetaan 250 asteisessa uunissa 15 minuuttia ja jos tahtoo voidella paiston jälkeen voilla(tahtoo).

kaulintaa